Over the hedge

Over the hedge: deze drie punten maken Power Rangers Once and Always controversieel

It’s morphin time! Met deze legendarische woorden transformeerde dertig jaar geleden een groep van tieners ‘with attitude’* tot ware superhelden die vochten tegen de monsters van de slechterikken Rita Repulsa en Lord Zedd. Hoog tijd dus, voor een reünie met de nodige controverses. PotterDome – die zich toch niet aan de grenzen van het Potter universum houdt – zet ze op een rij.

De originele Megazord… die was toch vernietigd?

Het is seizoen twee als Lord Zedd zijn intrede doet. Al snel wordt duidelijk dat de Dinozords niet opgewassen zijn tegen ‘het radiator hoofd’, want ze worden in een eerste gevecht al direct door hem – nota bene vanaf de maan – vernietigd en vervangen door de Thunderzords, die op hun beurt door de broer van heks Rita – Rito Revolto – worden vernietigd. Qua tijdslijn zouden dus de Ninjazords of de Shogun Zords aangewezen zijn. Nu duiken er dankzij Power Rangers: Dino Fury steeds vaker ‘Morphin Masters’ op én in Power Rangers Beast Morphers dook-ie ook al op, dus dat zou wellicht het nodige kunnen verklaren.

Rita Repulsa terug als Robo Rita?

Eind jaren ‘90 ten tijde van Power Rangers in Space. Het is de laatste aflevering waarin rode Space ranger Andros Zordons ‘energy tube’ vernietigd: ‘it’s your duty as a Power Ranger’. Met zijn actie vernietigde Andros niet alleen de allereerste Power Rangers mentor, maar ook slechterikken als The Machine Empire (Power Rangers ZEO), Goldar en … Lord Zedd en Rita. Sterker nog: beiden werden – in eerste instantie – normale mensen. Wie zou de bouwer van deze Robo Rita zijn? Of zit Evox uit Beast Morphers er misschien toch achter?

Sorry, geen Jason en Kimberley

De reacties op social media zijn wisselend, want iedereen hoopte (vanzelfsprekend) op een hereniging van het originele Power Rangers team. Die reünie zal wel uitgesteld worden tot het 40-jarig jubileum (zomaar een gokje), want ditmaal duiken slechts Billy en Zack op in Power Rangers Once and Always. Austin St. John zou het land niet mogen verlaten. Amy Jo Johnson laat in het midden waarom ze niet deelneemt.

https://twitter.com/_amyjojohnson/status/1640026778486861827

Lichtelijk vindingrijk lijken de makers dus niet om ook deze twee toch zover te krijgen – beiden hadden toch tenminste een camjo kunnen krijgen, desnoods vanuit huis?! Overigens zaten de kranten van DPG Media er allemaal naast: zij schreven dat de originele acteurs wel mee zouden doen. Over fact checking gesproken…

Maar voor de rest kunnen oude tijden herleven

Tot zover de controversiële punten en wat betreft dat laatste – laten we hopen dat de originele Red en Pink Ranger bij een volgend jubileum opduiken. Want Netflix heeft een trailer verspreid en laten we eerlijk zijn: ‘t ziet er gelikt uit! Waar Disney de Power Rangers franchise vakkundig de periferie in liet draaien, bouwt Entertainment One – een vehikel van Hasbro – de serie nu uit tot een ‘Cinematical Universe’. Oude tijden herleven weer even, in april op Netflix. Zeker ook als hommage voor Jason David Frank, de acteur die in 2022 zelfmoord pleegde.

Opmars naar een universum met verhalen voor volwassenen?

Power Rangers Once and Always zou zomaar eens de opmars kunnen zijn voor het maken van series voor een ouder publiek. Het is immers geen geheim dat de franchise in eerste instantie voor een jonger publiek bedoeld is, terwijl een deel van diens producten zich juist op de volwassen liefhebber richt en personages ook verder uitdiept. Waar Jason, Trini en Zack in eerste instantie bijvoorbeeld uit de serie worden geschreven (op televisie zagen we dat ze naar een Peace Conference vertrokken), vormen ze in de stripverhalen een nieuw Rangerteam: de Omega Rangers. Zouden die stripverhalen kunnen leiden tot nieuwe series? De tijd zal het leren!

Voor nu zit het publiek startklaar voor de reünie uitzending en vergeet niet:

Once a ranger, always a ranger!

Written by
Redactie PotterDome

Dit is het auteursprofiel van de PotterDome-redactie, bestaande uit een deelredactie Nieuws & Achtergrond en een deelredactie RPG & Community. Neem gerust contact met ons op als je tips voor de redactie hebt.

Related Articles

Controverse: Omroep MAX boos om komst Warner Bros’ MAX

Jan Slagter – wie kent ‘m nou niet? In Nederland is hij...

Opinie: ‘Magie zou moeten verbinden, niet polariseren’

Ik houd mijn hart vast voor een eventuele verfilming van The Cursed...

Opinie: ‘Meer aandacht gewenst voor Fantastisch Genre in Eus’ Boekenclub’

Goede gesprekken met schrijvers over de boeken die zij geschreven hebben. Die...

Over the Hedge: ook leuk voor Potter freaks

Hier hebben we al jaren last van: bij PotterDome vinden we overal...