In de 2.0-tijd – het eerste (en laatste) post oprichter tijdperk – maakten we er al kennis mee: inloggen op meerdere plekken met één account. Zo hadden de toenmalige rpg en PotterPedia een apart platform, dus een keer inloggen voor beide platformen is wel zo makkelijk.

PotterDome 2.0 bestond uit een spaghetti aan systemen.
Zo had je voor de rpg, het forum en het nieuws phpBB. Voor de PotterPedia was er een apart ‘script’. Coppermine zorgde voor PotterKiekjes en als laatste kwam daar het door de toenmalige ‘tech admin’ gebouwde ‘dpcms’ bij. En zo was het feestje compleet. In 2009 maakten PotterDomers voor het eerst kennis met het fenomeen ‘user bridge’. Vóór die tijd draaide het platform eerst op pure html en later één forumsysteem.
Het huidige PotterDome is inmiddels ook een ‘platform’, met centraal het nieuws- en informatieplatform met daaromheen rpg en Pedia. Maar RPG en Pedia behoeven nog wel wat aanvulling. Qua leden, qua inhoud. De omstandigheden waren echter dusdanig dat die twee elkaar slechts beperkt konden aanvullen.
Potter platformen anno nu verkeren in andere omstandigheden als ‘in de eerste jaren’. De luxe die we toen hadden – iedereen aan het ‘Potteren’ – is er niet meer. Nee, tegenwoordig roeien die platformen allemaal tegen de klippen op. Overigens, de Belgen hebben wel op Facebook een heel actieve groep. Maar in Nederland is het pezen geblazen. En als dan de omstandigheden ook niet helemaal optimaal zijn, jaag je zo iedereen weg.
Ook nu komen we er niet onderuit: ook PotterDome moet bruggen bouwen anno nu. Daar is de redactie dan volop mee bezig – binnenkort kunnen Kings Cross-leden via een zogeheten ‘single sign on’ oplossing van zowel de mogelijkheden van Kings Cross als die van PotterDome gebruik maken. En dat werd hoog tijd, want zoals je ziet heeft PotterDome een nieuw menu – in de aanloop daar naartoe – met daarin ‘Pedia’. Het is de bedoeling dat PotterPedia ‘zo’n typisch ‘iedereen mag bijdragen’ project wordt’.
Iets dat door het dna van dit platform heen loopt is ‘dat er altijd ruimte was én is om zelf bij te dragen’. Met de nieuwe PotterDome-luchtbrug hoopt de redactie dat straks te bewerkstelligen.
Chris de Boer, hoofdredacteur
In de serie ‘Toen & Nu’ blikt PotterDome terug op enkele memorabele momenten uit haar twintigjarige geschiedenis