PotterDome Tipt

Wie is David Holmes, voormalig stuntman waarover een documentaire verschijnt?

Hoe zet je je leven voort als stuntman wanneer je blijvend verlamd raakt? Het overkwam David Holmes, die tijdens de Harry Potter films als stuntman voor hoofdrolspeler Daniel Radcliffe werkte. Radcliffe maakte een documentaire over hem, die in november 2015 op HBO Max verschijnt. Maar wie is Holmes?

Stunt double

In een film heb je niet alleen te maken met hoofdrolspelers, bijrollen en (edel)figuranten, maar ook met personen die de dingen doen die een normaal speler nooit zal kunnen. Kortom, stuntmannen en vrouwen zijn onvermijdelijk voor een goede filmproductie.

Holmes was er zo een – geboren in 1981 in Engeland en ingevlogen om als ‘stunt double’ voor Daniel Radcliffe te dienen. In de eerste zes films is hij dus degene die al het ren en vliegwerk doet. En de eerste zes films gaat dat eigenlijk best goed.

Rolstoel

Tot januari 2009, ten tijde van de testopnames voor Harry Potter and the Deathly Hallows. Holmes raakte bij een ongeval tijdens een van zijn stunts gewond aan zijn ruggengraat. Aanvankelijk verwachtte de stunt double weer aan het werk te gaan, maar het lot was hem een stuk minder gezind: Holmes zit sindsdien gekluisterd aan een rolstoel. 

Holmes kan misschien geen stuntman meer zijn, diens vriendschap met Radcliffe bleef behouden. Na diens verlamming zijn ze altijd contact blijven houden.

Podcast met Radcliffe

De voormalig stuntman zit in ieder geval niet stil. Tegenwoordig timmert hij aan de weg met een podcast. Maar hij ging zelfs verder dan alleen ‘podcasten’: samen met enkele vrienden richtte hij Ripple Productions op. 

Niet geheel ontoevallig maakt Holmes overigens ook met Radcliffe een podcast, Cunning Stunts genaamd. In deze podcast serie wordt Holmes vergezeld door stunt coördinatoren en artiesten om het geweldige werk dat ze doen op de set onder de aandacht te brengen. In naam van entertainment, zo valt te lezen op diens website.

Documentaire

Dit bij elkaar opgeteld, moet voor Radcliffe ongetwijfeld dé belangrijkste reden zijn geweest een documentaire te maken over Holmes. Stuntdouble, maar ook een ‘vriend’. 

In “David Holmes: the boy who lived” zien we Holmes’ stuntwerk en beelden van achter de schermen. Maar de focus zal liggen op Holmes’ huidige leven, inclusief tegenslagen en uitdagingen, aan de hand van openhartige interviews met hemzelf, zijn vrienden (onder wie Radcliffe), familie en de voormalige crew.

Beste baan ooit

=‘Stuntman zijn was mijn roeping in het leven’, schreef Holmes ten slotte op Instagram. “Harry ‘Potter-stuntman zijn was de beste job ter wereld. Maar het ongeluk veranderde mijn leven voorgoed.’

David Holmes: The Boy Who Lived is vanaf 15 november te zien bij HBO Max.

Written by
Redactie PotterDome

Dit is het auteursprofiel van de PotterDome-redactie, bestaande uit een deelredactie Nieuws & Achtergrond en een deelredactie RPG & Community. Neem gerust contact met ons op als je tips voor de redactie hebt.

Related Articles

PotterDome Tipt: Mark Williams komt in oktober naar FACTS in Gent

Toevallig een vrije dag op 21 of 22 oktober? Zin om een...

Cadeautips: van theeset tot kookset

De feestdagen komen eraan, en hoe maak je een Potterfan nou écht...

Cadeautip voor Sint en Kerst: van een bezoek aan Zweinsveld tot maquette Zweinstein

De feestdagen komen eraan, en hoe maak je een Potterfan nou écht...

Cadeau voor Sint of Kerst: geef een Potter kalender

De feestdagen komen eraan, en hoe maak je een Potterfan nou écht...