Meteen naar de inhoud

Ons commitment

PotterDome ziet De Wereld van de Jongen Die Bleef Leven en Rowling los van elkaar

In het verleden zijn er uitspraken gedaan door schrijfster J.K. Rowling over transgenders. PotterDome voelt er erg weinig voor om deze uitspraken nu weer op te rakelen maar hecht er wel waarde aan een veilig klimaat te scheppen én een podium te zijn voor iedereen. We zijn een onafhankelijk medium waar we in dit soort gevallen ruimte behoren te  bieden aan ieders mening.

PotterDome scheidt Potter van Rowling

Waar velen Harry Potter en de schrijfster als ‘onlosmakelijk verbonden zien’, scheidt PotterDome deze twee. Sterker nog: het had misschien wel gekund dat niet Rowling, maar Roald Dahl of de controversiële schrijver H.P. Lovecraft – met belangrijk thema racisme – de schrijver was van al dit moois. Rowling is slechts een instrument geweest waarmee de ‘Wereld van de Jongen Die Bleef Leven’ een start maakte.

Potter is meer dan Rowling

Bovendien: De Wereld van de Jongen Die Bleef Leven wordt niet alleen gemaakt door Rowling, maar nog meer door acteurs/actrices, film crews en met name de initiatieven bedacht vanuit de liefhebber: The HP Alliance is een perfect voorbeeld waar de magie van Potter en consorten tot leven komt. Inmiddels is Rowling alweer met andere dingen bezig en vangt ze een vorstelijk inkomen over haar gedane arbeid. Dus de feitelijke ‘operatie’ ligt nu toch elders.

PotterDome is een onafhankelijk medium, geen fansite

Dat verklaart wellicht ook waarom PotterDome geen statische informatie over schrijfster Rowling bevat en ook niet zal bevatten. En het verklaart misschien ook wel waarom we niet als een bezetene al het nieuws over de schrijfster hier publiceren. We zijn er simpelweg niet om iemand op te hemelen omdat we simpelweg geen fansite zijn.

Liever waakhond dan schoothond

Wij vinden het belangrijk dat voor elke mening – van wie dan ook – ruimte is. Als de schrijfster haar uitspraken wil nuanceren óf haar excuses aan de transgender gemeenschap wil aanbieden is ze van harte welkom, maar de redactie voelt er weinig voor om hier de functie van een altaar te vervullen. We zijn liever waakhond dan schoothond.

Veiligheid LHBT- en transgender gemeenschap staat voorop

Waarmee we ook (vanzelfsprekend) willen bijdragen aan de (online) veiligheid van onder meer de LHBT- en transgender gemeenschap, maar uiteindelijk voor iedereen. Want bij PotterDome staat de deur open voor iedereen. En dat is – tot besluit – mooi meegenomen.

Collega’s binnen De Wereld van de Jongen Die Bleef Leven

Ook andere platformen hebben een standpunt ingenomen, waaronder: