Meteen naar de inhoud

PotterDome Gidst: drie Nederlandstalige rpg’s

Het universum rond de Jongen Die Bleef Leven is oneindig. Niet alleen dankzij schrijfster J.K. Rowling, maar zeker ook dankzij liefhebbers én fans. PotterDome gidst je graag door die wereld. Deze keer zoomen we in op de Nederlandstalige rpg’s.

Eerst even de basics: wat ís rpg’en eigenlijk?

RPG staat voor role playing game waarmee je eigenlijk in de huid van je favoriete karakter kruipt. Er zijn verschillende soorten rpg’s, zowel online als offline. Een heel bekende variant is de larp-rpg wat staat voor live action, maar de meest voorkomende variant is online.

Begin zero’s: de PotterBoem!

Tussen begin jaren ‘00 en – ongeveer – 2009 kwam Nederland om in het grote aantal websites rond Harry Potter – laten we het de PotterBoem noemen – maar de rpg-variant was daarbij een veel voorkomende. In die tijd maakten – in Nederland – met name Zweinsteindigitaal.com en Wizardzone.nl de dienst uit, maar ook Zweinstein Online was een bekende naam. Die laatste heeft het tot 2018 volgehouden overigens. 

Nog slechts vier actieve rpg’s

Thans zijn er op dit moment slechts drie actieve rpg’s over in Nederland, waarvan een into Wizard larp. Het hadden er trouwens vier kunnen zijn, maar Zweinsteindigitaal.com lijkt geen nieuwe leerlingen meer toe te laten… (zucht). En eigenlijk moet je er drie en een half van maken, waarover verderop meer. Er is nog een vijfde – No-Maj.nl – maar de webmaster heeft laten weten ‘op dit moment te werken aan een geheel nieuwe versie’.

Harry Potter RPG (WizardZone)

Dat is dus die drie en een half. Want sinds de overgang naar hun zogeheten 4.0 versie, geeft de website een irritante melding over captcha. Maar op de momenten dat het werkt, is het een rpg waar lange tijd een trouwe fanbase actief was. Het ziet er niet echt uit als een Harry Potter RPG en het lijkt een beetje inactief te zijn, maar desalniettemin houdt deze rpg het al langer dan tien jaar vol.

Score: 7 van 10

WorldofPotter.nl

Een relatieve nieuwkomer is WorldofPotter.nl en als je lid wordt, dan zie je dat de hoop op goede Harry Potter websites nog niet verloren is. Aan alles lijkt gedacht: een ietwat uitgebreide sorteerceremonie – het aantal vragen mag wat ons betreft wat minder. Na het sorteren staat de beginnersgids voor je klaar waar alles rond de website wordt uitgelegd. Die gids is per hoofdstuk ingedeeld. WorldofPotter.nl heeft daarnaast een actieve chat dus je kunt gemakkelijk in contact komen met je mede-leerlingen. Overigens werd onze tester ingedeeld bij Zwadderich, waar kennen we die ook weer van? Minpuntje: de reclame. Maar dat kun je weer afkopen…

Score: 8 van 10

Project M

Een rpg die zeker niet mag ontbreken in dit rijtje is ‘Project M’, een larp die ‘zich afspeelt op een school voor tovenaars en heksen’. Deze rpg lijkt hier een eigen wereld te creëren, maar maakt door zijn opzet toch een subtiele verwijzing naar tovenaarsscholen Hogwarts en Ilvermorny. De tovenaarsschool heeft wel andere afdelingsnamen, zoals ‘Carabas’ en ‘Nieuwe Wegen’. Maar net als bij Hogwarts, zijn het er eveneens vier dus wederom een stille verwijzing. Het is een geheel eigen verhaal gebouwd op de fundamenten van De Jongen Die Bleef Leven. Leuk als je in real life wilt rpg’en.

Score: 9 van 10

Geef een antwoord