Meteen naar de inhoud

‘Onder welke steen heeft die geleefd?’

We werken hard aan de terugkeer van onze legacy. Of beter: de legacy die wij samen met andere Pottersites van weleer hebben neergezet. Een online geschiedenisboek dat niet zozeer Harry Potter, maar de scene rondom De Jongen Die Bleef Leven, in woord, beeld én geluid in kaart brengt, op een journalistieke manier. Uiteraard naast nieuws over Harry Potter en Fantastic Beasts, want dat blijft. Dat doen we met het nodige tumult. En daarom was ik (hoofdredacteur en oprichter) nogal flabbergasted dat één van de twee vorige mede-eigenaren (2009 – 2013) via een redacteur liet weten ‘niet op de hoogte te zijn, want hij heeft toch potterdome.com’. De persoon verschoot zelfs bij het lezen van het artikel rond het einde van Zweinstein Digitaal. Mijn eerste gedachte: onder welke steen heeft die geleefd? 

Inderdaad, die persoon was niet door mij op de hoogte gesteld. Als ik namelijk met de andere mede-eigenaar nog wél goed (en soms zelfs intensief) contact heb, waarom zou ik dan naar beiden gaan? Staat nergens dát ik dat moet. Je kunt het zelfs omdraaien: waarom hebben de twee eigenaren van tussen 2009 en 2013 geen contact meer? Zie ik eruit als een afdeling Persvoorlichting? Ben ik een familierechercheur die de schone taak heeft de nabestaanden te informeren? Dacht ‘t niet!

Maar los daarvan – de persoon in kwestie heeft slechts de domeinnaam én het 2.0 format in zijn bezit. Dat 2.0-format – de rpg-site gecombineerd met oude PotterDome rubrieken, zoals informatie over de boeken/films, de fotogalerij en de online quests – is nog altijd eigendom van deze persoon. Immers valt dat concept onder het auteursrecht. De merkrechten heeft hij echter nooit vastgelegd. Dus ja, dan kan je het soms hebben dat er een oprichter is die zijn werk toch nog wil afmaken en dus de naam PotterDome opnieuw in gebruik neemt. Overigens heeft deze persoon – door de onbegrijpelijke koerswijziging – bewezen dat de naam ‘PotterDome’ en het concept (helaas) niet onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Voor PotterDome as is now, de schone – en mooie – taak die link weer terug te brengen.

Een site als tussen 2009 en 2013 zou – net als die van tussen 2003 en 2008 – nu niet meer werken, dus verkiest PotterDome het vervullen van een betekenisvolle rol; de impact van 20 jaar Harry Potter in onze samenleving optekenen. Nee, we zijn geen fansite meer (goddank). En daar beginnen we al vlot mee, er komt een podcastserie over “de geschiedenis van onze scene” aan. Het diehard fansite zijn, laten we met liefde aan de conculega’s over.

Ten besluit: leuk te weten dat PotterDome al eerder zo’n soort “afsplitsing” heeft gehad. PotterDome had het forum PotterNetwerk. Als gevolg van van alles en nog wat backstage, splitste het forum zich in een keer af onder de naam …. PotterNetwerk. Datzelfde gebeurt nu wederom, daar PotterDome te mooi is om te laten verstoffen ergens achteraf. 

Hoofdredacteur Chris de Boer reflecteert op zijn werk voor PotterDome.

Geef een antwoord