Meteen naar de inhoud

Hoofdredactioneel: ‘We moeten meer doen met de plek waar onze initiatieven ontstaan’

Het is 2003 als PotterDome voor het eerst het levenslicht ziet, zelfs eerst tijdelijk op een geleend domeintje van een website over ‘The Weakest Link’ die er eerder mee opgehouden was. Niet geheel vreemd was het eerste adres dus potterdome.weakestlink.nl. Tot zover de plek online waar de allereerste versie ontstond. Maar fysiek is het een heel ander verhaal.

Mooie initiatieven ontstaan altijd op de meest vreemde plekken, en dat blijkt ook hier het geval.En zo zijn er meer, zoals XS4ALL: Neerlands voormalige knuffelprovider – thans slechts een labeltje op een KPN-masjien – ontstond onder de rook van het Amsterdamse restaurant Centra, dat geërfd werd door de in 2015 overleden internetpionier Felix Rodriquez

Dit verhaal gaat dan ook over de plek waar PotterDome ontstaan is: onder de rook van concertzaal Willem II. En over de vraag waarom er zo weinig gedaan is met de omgeving waar we ontstonden.

Het culturele hart

Ik was op dat moment nog thuiswonend student, in het culturele hart van Den Bosch. Net in die periode, was de gemeente sterk in overweging was een nieuwe ‘culturele zone’ in te richten. In de stad kenden we Theater aan de Parade en het Koningstheater – toen nog gevestigd op het Bossche Koning Willem I College – en, uiteraard, concertzaal Willem II. En in een zijstraatje bij die concertzaal, woonde ik. 

PotterDome is grappig genoeg ouder dan die culturele zone, want het duurde nog enkele jaren voor de Verkadefabriek haar deuren opende; een broedplaats van meerdere culturele instellingen waaronder de opvolger van het Koningstheater; de Cabaretfirma, maar nog altijd met haar oorspronkelijke boegbeeld, Frank Verhallen. Later vestigden zich er ook ‘The Talent Factory’ (Ruben Zar) en kwam het zelfs tot een fusie tussen Willem II en het verderop gelegen Toonzaal. Tot 2007 was PotterDome buurman van die kunstzone.

Teveel op online gericht

Maar waarom hebben we niets met die omgeving gedaan, vraag ik me jaren later af. 

We hadden de buren én dus de tools om – bij wijze van spreken – eens een keer (al dan niet gesponsord) die Verkadefabriek óf Willem II op zijn kop te zetten met bijvoorbeeld een film met voor- en nabeschouwing. Iedereen kan natuurlijk voor zijn drankjes betalen en de opbrengsten van de toegangstickets hadden we kunnen verdelen. Rechtenkwesties hadden we vooraf kunnen afdekken, tot slot.

De Harry Potter sites waren over het algemeen erg op ‘online’ gericht. In een tijd dat we nog niet van WordPress hadden gehoord, bouwde iedereen de meest geavanceerde sites helemaal zelf. Maar we vergaten voor ‘t gemak dat er meer is dan online: het waren vaak de members die kozen voor zogeheten ‘meetings’ op de meest vreemde plekken ter wereld. Je kon ze treffen aan de hekken bij een première, maar ook in parken van steden, genietend van een spelletje ‘weerwolven’. En ja, ook ik ben er enkele afgegaan, hoewel ik het als eigenaar niet kies vond om naar meetings te gaan, mede om mijn eigen onafhankelijkheid te bewaken. Maar vanuit de platformen zelf hadden we meer mogen doen, dat wel.

Laten we elkaar opzoeken

Anno 2021 zit PotterDome niet zozeer in een ‘stadse’ omgeving, maar heeft het een vol uitzicht op de open natuur. Sterker nog: binnen enkele meters loop je hier zo de Nederlands-Duitse grens over! Maar verderop in de stad zitten natuurlijk ook een poppodium, theater en filmzaal en ook zij hebben het zeker nu hartstikke moeilijk. Tijd dus, om de schade in te halen zodra het kan.

Want er zijn nog genoeg onderwerpen om over te praten. Zelfs als J.K. Rowling is gestopt, blijft er voor de scene genoeg voer om over te analyseren en te discussiëren. Aan iedereen die zich er ook maar enigszins bij betrokken voelt de schone taak om dat debat draaiend te houden. En ook om dat andere verhaal draaiend te houden, de balans rond veiligheid en privacy op internet. Online zolang het moet, offline wanneer het kan. 

Chris de Boer, hoofdredacteur en oprichter

Geef een antwoord