Meteen naar de inhoud

PotterDome brengt online Potter-geschiedenis in kaart met Harry’s Online Historie

Stiekem zijn we best wel trots op wat wij – Potter platformen – in de samenleving hebben gedaan: allen wisten we grote hordes gelijkgestemden aan ons te binden, van waaruit weer andere mooie dingen zijn ontstaan, zoals bijvoorbeeld relaties.  Kortom: Potter heeft een blijvende indruk achtergelaten in de hedendaagse samenleving. En alle verhalen achter die creaties bundelen we nu in ‘Harry’s Online Historie’.

Op PotterDome geven we in de rubriek ‘Harry’s Online Historie’ – te vinden via de knop ‘Ontdek’ in het hoofdmenu – al die platformen “een plek op het erepodium”. We blikken terug, spreken soms de mensen erachter en bouwen zo aan een dynamische tijdlijn. We voegden eerder al HetNest – dat tot 2004 een zelfstandige site was – toe en recent dus Zweinstein Digitaal. 

Niet zomaar een fandom

Hoofdredacteur Chris de Boer – tevens fervent liefhebber van online geschiedenis (getuige zijn bezoekjes aan WayBack Machine, red.) – vindt het belangrijk dat de vele aspecten uit de historie bewaard moeten blijven.

‘Het Harry Potter-fandom was niet zomaar een fandom’, aldus De Boer, ‘het was eigenlijk een complete ‘creative scene’. Binnen die scene zijn allerlei mooie initiatieven ontstaan én voor sommigen gold hun creatie zelfs als een opstap naar meer’. Als voorbeeld noemt de hoofdredacteur Wizardzone-oprichter Wes Oudshoorn: ‘hij is één van de oprichters van het bedrijf ‘AppSignal’.

Gezonde rivaliteit

Tussen de platformen was onderling soms enige rivaliteit, kan De Boer zich nog herinneren, ‘zo kan ik me herinneren dat het nooit zo boterde tussen Harry Potter Freakz en Wizardzone’. Toch denkt De Boer dat er nooit echt ‘persoonlijke issues’ tussen makers van verschillende websites waren: ‘uiteindelijk zit je er om vooral te genieten van hetgeen ons allemaal bindt: Harry Potter’.

De Hall of Fame brengt een ode aan al die websites en platformen – in woord én beeld. We vertellen er – in samenwerking met mensen rond die sites en platformen – het volledige verhaal; wat is er allemaal gebeurd? Wat heeft de groep eromheen betekent voor het leven van mensen? Kortom, een mooie herinnering voor iedereen die ooit lid was van een Harry Potter site.

Oproep

De redactie is op zoek naar webmasters, site-medewerkers en leden die hun site willen aanmelden voor Harry’s Online Historie. Ben of ken jij er een? Neem dan gerust contact op.

Geef een antwoord