Meteen naar de inhoud

‘Soms laten wij onze tanden zien, juist omdat we zo van Harry Potter houden’

Twee keer. Ruim twee keer heeft PotterDome – in slechts korte tijd – zijn tanden moeten laten zien. Voor het eerste zet een particulier platform een grote partij – in dit geval JUKE.nl – aan de dijk, waar de redactie tot voor kort de podcast plaatste (wat ook nog eens vertraging van het nieuwe seizoen oplevert). We konden het daarnaast ook niet laten om in te zoomen op James Snyder, die beschuldigd wordt van wangedrag en daardoor is ontslagen. En de hoofdredacteur plakte in een column één van de voormalige ‘site managers’ (een oude functie) achter het behang, waarvan je je zou moeten afvragen of die twee niet beter een keer – onder het genot van een boterbiertje – de zaken een keer goed kunnen uitpraten. 

Nieuws, achtergronden en verstrooiing waarvan je wellicht je je afvraagt ‘of zoiets wel in een medium als PotterDome thuishoort’. Vanuit het verleden kennen we natuurlijk ‘de fansite’. Maar zoals de naam al zegt: ‘die is er vooral om het fan-gevoel te verhogen én geldt daarmee als een soort ‘verlengstuk’ van ‘de franchise’. Maar inmiddels zijn we dat stadium gepasseerd. Er kan inmiddels niet meer gesproken worden van ‘fandom’, maar van een ware scene waar complete bedrijven en zelfs gezinnen uit zijn ontstaan. 

En nu moet ons iets van het hart: wij houden – nadrukkelijk – van die scene. Juist omdat bijna de complete redactie uit ware Potter-veteranen bestaat (iedereen is meer dan vijftien jaar in de scene te vinden), voelen we ons als het ware verbonden.  Een gesprek met collega S. laat zien dat ieder zijn eigen verhaal heeft als het gaat om ‘zijn band met de Potterwereld’. S. leerde de film kennen in een moeilijke tijd van haar leven. En schrijfster – tevens vriendin van deze plek – Pen Stewart is nog altijd onder de indruk van het groene gewaad van professor Anderling. Kortom, liefde alom.

De houding van PotterDome ten opzichte van ‘de scene’ – inclusief de franchise – is daarom als een intense, vriendschappelijke relatie tussen twee mensen. Echte vriendschap, waarin het soms schuurt maar waar beiden sterker uitkomen. Waarin je alles tegen elkaar zegt en eerlijk tegen elkaar bent. Vanuit dat licht zijn wij niet altijd ‘de volgzame’ maar geestelijk onafhankelijke en soms ‘rebelse’ vriend. En soms zeggen we dan waar het op staat, maar altijd in het achterhoofd ‘de scene beter door te geven aan de volgende generatie’. 

Gelukkig – tot besluit – zijn er ook genoeg ‘positieve elementen des Potters’ te beschrijven. We verheugen ons op de komst van de derde Fantastic Beasts-film, kijken reikhalzend uit naar Hogwarts Legacy (alhoewel we onderhand moe zijn van alle geruchten eromheen) en kunnen niet wachten tot HBO Max in Nederland is uitgerold. We hebben nog iets van ze tegoed…

Geef een antwoord