Meteen naar de inhoud

Zweinsteins Zwoele Zomer: een terugblik op het WK Quidditch

Jawel hoor! Terwijl Nederland oranje kleurt vanwege het EK, vindt er in Engeland rond deze tijd het WK Quidditch plaats. Een korte uitleg over het ontstaan van Quidditch en een terugblik op Harry Potters bezoek aan het toernooi.

Allereerst, het ontstaan van Quidditch

Quidditch, ook wel Zwerkbal begon als een simpel spel gespeeld op bezems, waarbij de spelers met een leren bal (De Slurk) overspeelden en probeerden in doelen aan beide kanten van het veld te werken. Niet lang daarna werden er de Beukers toegevoegd. De gouden Snaai werd weer later toegevoegd.

De Gouden Snaai

De Snaai vindt zijn oorsprong in een andere oude sport waarbij de spelers een Gouden Smiecht, een snelle, gouden vogel moesten proberen te vangen. In het jaar 1269 werd zo’n gouden vogel losgelaten tijdens een zwerkbalwedstrijd. Diegene die hem zou vangen kreeg 150 Galjoenen (tegenwoordig meer dan 1 miljoen Galjoenen waard). Later werd, ter verering van die sport, 150 punten toegekend aan het team dat een Gouden Smiecht zou vangen. De vogel was tegen deze tijd een bedreigde diersoort. Een Ierse voorloper van Quidditch is “Aingingein”.

World Cup Quidditch

Het Wereldkampioenschap Quidditch is het belangrijkste sportevenement dat voorkomt in de Harry Potterboeken reeks. De nationale ploegen die er in het verhaal tegen elkaar spelen zijn die van Bulgarije en Ierland.

Wedstrijd en pelers volgens het vierde boek

De spelers van Bulgarije zijn Dimitrov, Zograv, Levski, Ivanova, Vulkanov, Volkov en Viktor Kruml. Die laatste wordt behalve door zijn reputatie als de beste zoeker ter wereld ook beroemd door zijn uitloting als kampioen voor Klammfels tijdens het Toverschool Toernooi en vanwege zijn vermeende relatie met Hermelien Griffel. De spelers van Ierland zijn Connoly, Ryan, Troy, Mullet, Moran, Quigley en Lynch.

De wedstrijd wordt gewonnen door Ierland, ondanks het feit dat Bulgarije de Snaai ving – op het moment dat dat gebeurde stond Ierland namelijk al met 170-10 voor. De eindstand was dus 170-160

423 keer ten tijde van bezoek Harry Potter

Het WK Zwerkbal is al 423 keer gehouden, en voor het begin van zijn vierde schooljaar gaat Harry Potter samen met Hermelien Griffel en de familie Wemel naar de finale van de vierhonderentweeënwtintigste editie van het WK.

Geef een antwoord