Meteen naar de inhoud

Harry’s Online Historie: een terugblik op HetNest.com

We schreven het al eerder: begin zeroes was de wereld overstelpt met websites rond De Jongen Die Bleef Leven. Noem het maar gerust ‘de PotterBoem’. En ondanks dat we soms wat competitief waren (zeg maar gerust: altijd), zijn we stiekem best wel trots op wat we samen hebben neergezet. PotterDome blikt daarom vandaag terug met Myrthe Meester, oprichtster van HetNest.com (2002 – 2007).

Wanneer heb je HetNest.com opgericht?

Dat moet rond 2002 zijn geweest, toen ik een jaar of twaalf, dertien was.

Hoe is HetNest begonnen?

‘Mijn vader deed me simpele, gebruikersvriendelijke software cadeau waarmee ik mijn eerste website bouwde. Die ging over mijn kat en heette Kareltjes Kattensite. Niet lang erna las ik de eerste vier Harry Potterboeken en raakte ik totaal in de ban van J.K. Rowlings geloofwaardige, tot in detail uitgewerkte magische werkelijkheid. Ik wilde die wereld vasthouden en me erin onderdompelen, en het bouwen van een Harry Potterwebsite hielp me daarbij. Gaandeweg begon ik met HTML, PHP en Adobe Photoshop te werken, zodat Het Nest steeds professioneler werd’.

Wat waren jouw drijfveren om aan HetNest.com te beginnen?

‘Zoals gezegd hielp Het Nest me om de magische sfeer uit de Harry Potterboeken vast te houden. Als ik Zweinstein nabootste op mijn website, compleet met toverlessen vol spreuken en recepten voor toverdranken, kon ik mezelf haast doen geloven dat de wereld van tovenarij echt bestond. Die vormde voor mij een tegenwicht voor mijn moeilijke jaren op de middelbare school, waar ik als introverte dromer weinig aansluiting vond. Ik kon me gemakkelijk identificeren met Harry, ook een buitenbeentje dat zich vaak onbegrepen voelde. Op het forum ontmoette ik gelijkgestemden uit het hele land, tieners die net als ik boeken, films en fantasieën nodig hadden om het leven kleur te geven en de alledaagse werkelijkheid te ontstijgen’.

Wat waren je mooiste momenten?

‘Ik heb erg genoten van de ontmoetingen met forumleden, zoals de jaarlijkse meeting in het centrum van Utrecht. Ook de vele chatsessies op MSN met mensen die ik via het forum had leren kennen, brachten me veel steun en herkenning. Verder was het simpelweg een genot om uit het niets een complete website uit de grond te stampen en die steeds mooier, uitgebreider en populairder te zien worden. Het gaf me een doel in het leven en het prettige gevoel dat ik ergens goed in was. Tot slot herinner ik me het verschijnen van The Order of the Phoenix, het langverwachte vijfde deel uit de Harry Potterreeks. In de dagen erna werkte ik aan vertalingen van mijn favoriete passages en een uitgebreide samenvatting van het boek, bedoeld voor jonge Harry Potterfans die geen Engels kenden en nog een halfjaar op de Nederlandse vertaling moesten wachten. Ik voelde me een soort doorgeefluik voor hen, kreeg veel positieve feedback op mijn inspanningen en de bezoekersaantallen liepen op tot enkele duizenden per dag’.

Welke leden en ‘crewmembers’ van die tijd zijn je het meest bijgebleven en heb je nog contact met enkele?

‘Ik herinner me Hélène uit Oss, een goedgebekt gothic meisje en actief lid op het forum, tegen wie ik een beetje opkeek. En twee vriendinnen uit Zwolle, die een nickname hadden in de elfentaal uit The Lord of the Rings (Elanor en Aerendil ofzoiets). Twee oud-forumleden die ik in mijn studententijd nog eens tegenkwam, waren Jeroen Dera (nickname Mr. Trelawney) en Marleen van de Pol, die allebei moderator op mijn forum waren geweest en inmiddels Nederlands studeerden in Utrecht. Blijkbaar was hun tienerliefde voor Harry Potter een voorbode van hun latere carrière in de taal- en letterkunde’.

Wat was je grootste blunder?

‘Nou, als ik mijn oude webteksten terugzie schaam ik me voor de vele spelfouten!’

HetNest – (C) Myrthe Meester

Op een gegeven moment verdween de informatiesite van HetNest en concentreerde je je volledig op het forum. Waarom eigenlijk?

‘Op het forum verzamelden zich veel liefhebbers van fantasy in brede zin, dus niet alleen van Harry Potter. Zij inspireerden me om ook andere fantasyboeken te gaan lezen, waaronder The Lord of the Rings. Op een gegeven moment was ik ijverig bezig Quenya (Tolkiens elfentaal) te leren en elfen te schilderen in de stijl van Amy Brown. Harry Potter hield me steeds minder bezig en ik voegde geen nieuwe informatie of nieuwsberichten meer aan de website toe. Daarom voelde het logischer om alleen het forum in de lucht te houden, dat een platform was geworden voor liefhebbers van fantasy in het algemeen’.

Onder PotterDome heeft HetNest tot ongeveer 2005 gefungeerd als forum. Wat denk je achteraf van dit ‘huwelijk’?

‘Daar heb ik niets van meegekregen. Ik verkocht het forum pas toen ik er zelf eigenlijk een beetje op uitgekeken was omdat mijn interesses zich verder ontwikkeld hadden. Ik geloof dat ik me in die tijd vooral met klassieke mythologie en kunstgeschiedenis bezighield. Als iets me echt interesseert, heb ik weinig mentale ruimte over voor andere dingen. Dat blijkt ook uit het feit dat ik het zevende Harry Potterboek, Harry Potter and the Deathly Hallows, nooit gelezen heb. Hoe reusachtig m’n liefde voor Harry Potter in de jaren daarvoor ook was geweest, inmiddels had ik m’n hart aan andere dingen geschonken en was er voor Harry gewoonweg geen ruimte meer. Nog steeds weet ik dus niet hoe de Harry Potterserie afloopt!’

Hoe ben je uiteindelijk in de journalistiek beland? Een logische vervolgstap op HetNest?

‘Na de verkoop van Het Nest heeft het zo’n tien jaar geduurd voordat ik weer een nieuwe website aan maakte, een simpel WordPress-account waarop ik persoonlijke reflecties publiceerde over mijn leven, kunst en klassieke muziek. Een ervaren publicist die mijn stukjes waardeerde, moedigde me aan om ook artikelen naar culturele tijdschriften in te sturen. Dat vond ik heel spannend, maar gelukkig werden ze goed ontvangen en lukte het geleidelijk om steeds meer betaalde schrijfopdrachten te verwerven. Achteraf gezien denk ik zeker dat Het Nest een goede leerschool is geweest om mezelf te trainen in schrijven en informatie vergaren’.

Heb je ook weleens journalistieke vaardigheden toegepast in de Harry Potter tijd?

‘Op de hoofdpagina van Het Nest plaatste ik bijna dagelijks nieuwtjes uit Harry Potterland, die ik oppikte van Engelse nieuwssites en officiële Harry Potterwebsites. Ook vertaalde ik veel interviews met J.K. Rowling en de crew van de Harry Potterfilms naar het Nederlands. De rest van mijn teksten op Het Nest waren gebaseerd op Rowlings literaire wereld of welden op uit mijn eigen fantasie; die waren dus eerder fictief dan journalistiek’.

1 reactie op “Harry’s Online Historie: een terugblik op HetNest.com”

  1. Pingback: PotterDome Gidst: Drie Engelstalige sites voor de échte liefhebber ⋆ PotterDome ⚡

Geef een antwoord