Meteen naar de inhoud

Oudste Potter-rpg Benelux stopt: korte terugblik op Zweinstein Digitaal

Het doek is gevallen voor de oudste Harry Potter-rpg van Nederland. Zweinstein Digitaal is niet meer. Ooit opgericht als Harry Potter Belgium, wist de game een grote schare fans – uit Nederland én België – aan zich te binden.

‘En zo eindigt ons verhaal’, schrijft oprichter en webmaster Yves Vermeulen op de homepage, ‘twintig jaar na het ontstaan van onze rpg – eerst via Harry Potter Belgium, dan Harry Potter Freakz RPG en nadien Zweinstein Digitaal – is het tijd om dit mooie hoofdstuk af te sluiten.

Ode aan…

Vermeulen en zijn team willen de opheffing niet zonder een terugblik laten voorbij gaan, zo schrijft hij eveneens: ‘een ode aan alle Dreuzels, Tovenaars, Tovenaarsleerlingen en Leerkrachten van Zweinstein. Daarom werken we in de Geheime Kamer druk aan een klein Memoriam’.

Harry Potter Freakz

Zweinstein Digitaal is rond 2002 begonnen als Harry Potter Belgium. De online rpg sloot zich enige tijd later aan bij één van de destijds grootste platformen, Harry Potter Freakz.

Van dezelfde makers als Zweinstein Digitaal en Harry Potter Freakz, werd eveneens de online speurtocht ‘Harry Potter Avontuur ontwikkeld. Van dit oude platform zijn enkel het Harry Potter Forum en Avontuur nog bereikbaar, zij het weinig actief – getuige de laatste post aldaar (2020).

Zweinstein Digitaal had ook korte tijd een eigen YouTube-kanaal. Een aflevering van een vlog uit … 2008.
(C) Yves Vermeulen / Zweinstein Digitaal

Oervloggers?

Zoekend in de geschiedenis van Zweinstein Digitaal, viel meteen het YouTube-kanaal ‘ZweinsteinDigitaal TV‘ op. Er stonden slechts twee video’s op, waarvan één journaal over de website. Er was verder ruimte voor zang, een prijsvraag – allemaal aan elkaar gepraat door ‘hoog-inquisiteur’ ‘Michske86’. Losjes kan gesteld worden, dat dit misschien wel een “oervlog” is. Meer video’s zijn er niet verschenen, de laatste dateerde uit 2008.

Hilariteit tijdens meeting

Zoals zoveel sites en fora in die tijd, organiseerde Zweinstein Digitaal ook “meetings” en sleepovers. Hoofdredacteur Chris de Boer is ooit bij zo’n meeting geweest. Dat zo’n meeting hilariteit kan opleveren, blijkt wel uit een moment op Antwerpen Centraal.

‘Afgereisd naar Antwerpen – het was 2005 en ik 22. Met liefhebbers uit alle hoeken van Nederland en België kwamen we naar de Belgische stad om vervolgens een hoop lol te hebben”, aldus De Boer. Lol was er zeker: ‘episch was het moment toen Rory (ook lid én oud-collega hier) één van de leden op een gegeven moment als stofzuiger – of was het nou een dweil? – over de tegels van het perron in het Centraal Station te gebruiken’. Het kenmerkte de ongedwongen sfeer en gelijkgestemdheid. Ongetwijfeld zijn er ook vele vriendschappen ontstaan binnen “de community”.

Nog weinig rpg’s over

En toen werd het aanbod aan online Harry Potter-rpg’s karig. Want met het verdwijnen van Zweinstein Digitaal blijven enkel de forum-based rpg van Wizardzone.nl en de in 2016 opgerichte site World of Potter over, welke gepaard gaat met veel advertenties. Het Nederlandse Harry Potter-tijdperk kende verder ook de rpg’s Zweinstein Online en No-Maj.nl, die eveneens tot de geschiedenis behoren. Maar wie weet start er ooit een nieuwe rpg, wie zal het zeggen? In elk geval moet gesteld worden dat Zweinstein Digitaal een markante geschiedenis heeft, mede dankzij die community. Wie weet komt er in de toekomst weer “zoiets”….

Geef een antwoord