Meteen naar de inhoud

De Slag om Hogwarts krijgt speciale betekenis bij PotterDome

De redactie maakt er geen geheim van dat ze trots is dat PotterDome al drie levens heeft gehad, sinds 2003. Maar sinds 2003 hebben we het internet zien veranderen. En we zijn van mening dat je PotterDome as is niet kunt maken, zonder iets te bedenken waar mensen iets in de hedendaagse maatschappij aan hebben. PotterDome ontwikkelt daarom – op basis van ‘De Slag om Hogwarts’ een thema rubriek over veiligheid en privacy.

Met de woorden ‘Piertotum Locomotor’, liet Professor McGonagall alle beelden bij Hogwarts tot leven komen: ‘Hogwarts is threatened!’ zo zei ze. ‘Man the boundaries, protect us, do your duty to our school!’ Het is het startpunt van de strijd tussen Voldemort, zijn leger en Harry Potter en de anderen op Hogwarts.

Hedendaagse thema’s

Het verhaal leent zich uitstekend voor een hedendaags thema: digitale veiligheid en vrijheid. Waar Harry en zijn vrienden vechten tegen Lord Voldemort, vechten miljoenen mensen dagelijks tegen bedreigingen op het internet: WhatsApp-fraude, maar bijvoorbeeld ook profiling en algoritmes. 

Tegelijkertijd is het thema ‘digitale veiligheid en meekijkvrij internetten’ altijd het hoofdpunt op de agenda geweest. Als eerste Harry Potter-site in Nederland beschikten we in 2006 over een eigen privacybeleid én spraken we ons al uit tegen het doorverkopen van gegevens voor marketingdoeleinden.

Internet with love

Vanuit de overtuiging ‘internet with love’, vertaalt de redactie het verhaal dan ook naar een alledaagse rubriek, genaamd Piertotum Locomotor. Met deze thema rubriek wil de redactie het publiek op een speelse en magische manier kennis laten maken met de gevaren van het internet. Geen saaie lappen tekst met moeilijke termen, maar content in hapklare – en leuke – brokken. Just to learn and know, just for fun, just for you. In de komende tijd krijgt de rubriek meer vorm en verschijnen de eerste artikelen.

Leuk weetje trouwens: PotterDome is niet de eerste die elementen uit het Harry Potter-verhaal inzet voor de alledaagse, maatschappelijke praktijk: in Amerika is er ‘the HP Alliance’, een charitatieve organisatie die zich – verdeeld in afdelingen – inzet voor de maatschappij op meerdere fronten. 

De redactie dankt tot slot voor de diverse handreikingen die onder meer vanuit de IT-wereld zijn gedaan. Het voelt goed te weten dat er meer mensen zijn die geven om de digitale veiligheid en vrijheid van de ander. 

Geef een antwoord