Meteen naar de inhoud

Over de liefde tussen Dumbledore en Grindelwald

In de Harry Potter-verhalen lijkt het qua relaties en verkeringen allemaal redelijk doorsnee, misschien zelfs voorspelbaar. Zo trouwt Harry uiteindelijk met Ginny Weasley, is Hermione de lover van Weasley’s broer Ron en is de familie Dursley eigenlijk een wel heel Doorzon gezin. Maar toch is er één personage waarover lang gespeculeerd is zijn geaardheid was. Een korte blik op het leven van Hogwarts’ schoolhoofd Albus Dumbledore, die verliefd was op aartsvijand Gellert Grindelwald.

Laten we beginnen met Albus Dumbledore, het meest bekend als schoolhoofd van de tovenaarsschool waar Harry, Ron en Hermione ‘de kneepjes van het vak leren’. In zijn jongere jaren werkte hij samen met Nicolas Flamel, een alchemist, de ontdekker van het geheim van de Philosophers Stone. Vanaf 1938 is hij hoogleraar Transfiguratie geweest. Hij vervulde deze functie tot 1955, toen hij schoolhoofd van Hogwarts werd. 

Het vroege leven

Albus Dumbledore is geboren in Mould-on-the-Wold in juli of augustus in 1881. Toen Albus 10 jaar oud was werd zijn zusje Ariana aangevallen door drie Dreuzel-jongens omdat die haar door een gat in de heg zagen toveren en van haar eisten dat ze hen nog meer trucjes zou laten zien. Ze weigerde dit en de jongens vielen haar vervolgens aan. Vanaf dat moment weigerde Ariana ooit nog te toveren, maar het is voor een jonge heks of tovenaar haast niet mogelijk om toverkracht onder controle te houden en zo af en toe kwam het tot een uitbarsting. Om te voorkomen dat ze werd opgesloten in St. Holisto’s Hospitaal voor Magische Ziektes en Zwaktes (Engels: St. Mungo Hospital for Magical Maladies and Injuries), hielden haar ouders haar angstvallig binnen en dus ging ze ook niet naar school.

Op 1 september 1892 gaat Dumbledore voor het eerst naar Hogwarts. Hij wordt ingedeeld bij Gryffindor en behaalt vele prijzen. Het is niet bekend of hij ook Qudditch (zwerkbal) heeft gespeeld voor zijn afdeling. Hij raakt bevriend met Elphias Doge. Griselda Koudstaal, een van de examinatoren bij de S.L.IJ.M.B.A.L.len en P.U.I.S.T.en (de examens), zei dat ze, toen ze jonger was, aan Dumbledore het Bezweringen- en Transfiguratie-examen had afgenomen. Ze zag dat ‘hij dingen deed met een toverstok die ze nog nooit eerder had gezien’. Dit duidt erop dat Dumbledore toen al ongelooflijk getalenteerd was en de mogelijkheden had om beter te zijn dan zijn leerkrachten op Hogwarts, wat Rowling ook bevestigd heeft. Dumbledore heeft nooit Waarzeggerij als vak gehad. Hij kan dus maximaal 11 Slijmballen en Puisten hebben gehaald.

Gellert Grindelwald: getalenteerd maar duister

In juni 1899 rondt hij zijn opleiding op Hogwarts af. Samen met zijn vriend Elphias Doge wil hij door de tovenaarswereld reizen. Niet lang daarna vermoordt Ariana tijdens een van haar uitbarstingen per ongeluk haar moeder Kendra, en besluit Albus thuis te blijven om voor Ariana te zorgen. Kort daarop arriveert een neef van Bathilda Bagshot, ook woonachtig in Goderics Eind, in het dorp. Zijn naam is Gellert Grindelwald, ook een zeer getalenteerde tovenaar, maar van de tovenaarsschool Durmstrang gestuurd na een bijna-dodelijke aanval op een medeleerling.

Hij was een duistere tovenaar, al ver voordat Voldemort leefde. Zijn eerste vermelding is in het eerste boek, op Perkamentus’ Chocokikker-kaartje, waarop staat dat Perkamentus Grindelwald versloeg in 1945. In het laatste boek en in de films Fantastic Beasts and Where to Find Them & Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald speelt hij een veel grotere rol.

Eindelijk heeft Albus, die ondanks zijn jonge leeftijd al vele prijzen heeft gewonnen, een gelijke. Samen maken ze plannen voor de dominantie van heksen en tovenaars over de hele wereld, inclusief Dreuzels, die ze als minderwaardig beschouwen. Dat wilden ze doen met behulp van de Deathly Hallows.

Dumbledore had het in die tijd mogelijk ook niet zo op Dreuzels, omdat zij destijds zijn zusje hadden aangevallen en zij daarna verborgen moest blijven. Maar er was nog een reden: hij was verliefd op zijn aartsvijand Gellert Grindelwald. Dat werd al eerder bevestigd door schrijfster J.K. Rowling. Sinds het moment dat bekend werd dat Dumbledore homo was, speculeerden fans over een mogelijke relatie met Grindelwald in zijn jonge jaren.

Gepassioneerde en romantische relatie

Volgens de schrijfster ging het om een ‘gepassioneerde en romantische relatie’: ‘Maar zoals in elke relatie, of die nu hetero- of homoseksueel is: je weet nooit wat de andere persoon voelt. Je kan het nooit weten, je kan alleen geloven dat je het weet.’

Naast eerder genoemde plannen bespreken zij ook de Relieken van de Dood: de Zegevlier, Onzichtbaarheidsmantel en de Steen van Wederkeer. Dumbledore heeft hier zeer veel interesse in. Als Desiderius Albus wijst op zijn taken om een deel van de zorg voor Ariana op zich te nemen ontstaat een ruzie tussen Grindelwald, Dumbledore en diens broer waarbij Ariana omkomt wanneer ze probeert in te grijpen. De waarschijnlijke dader is Grindelwald, die kort na haar dood verdwijnt.

Voldemort vermoordt Grindelwald

Dumbledore en Grindelwald zien elkaar niet meer voor hun legendarische duel in 1945, door vele tovenaars beschreven als het beste tovenaarsduel aller tijden. De tovenaarswereld smeekt Dumbledore om de opmars van een moordende Grindelwald tegen te houden, aangezien hij de enige persoon is die dit kan. Uiteindelijk besluit Dumbledore het tegen hem op te nemen. Grindelwald, inmiddels zeer machtig en bovenal de bezitter van de Zegevlier, verliest ondanks zijn fantastische toverstok van Dumbledore, waarna Dumbledore bezitter wordt van deze staf. Grindelwald belandt hierna in zijn eigen gevangenis, Normengard, waarmee de oorlog afgelopen is.

Grindelwald zat daar vervolgens opgesloten totdat Lord Voldemort naar hem toe kwam in de zoektocht naar de Zegevlier. Grindelwald was duidelijk niet bang voor Voldemort en loog tegen hem en zei dat hij de Zegevlier nooit had gehad. Het betekende het einde voor Grindelwald: hij wordt vermoord door een teleurgestelde en kwade Voldemort.

Onbreekbare Eed

Albus Dumbledore overleed vervolgens in 1997 als gevolg van een Avada Kedavra vloek uitgesproken door Severus Snape, nadat Draco Malfoy het niet durfde. In de zomer van 1996 legde Snape een Onbreekbare Eed af aan diens moeder Narcissa. Die belofte houdt in dat hij (Snape) de opdracht die Voldemort aan haar zoon Draco heeft gegeven indien nodig zal volbrengen.

Deze opdracht blijkt het doden van Dumbledore zelf te zijn. Daarom doodt Sneep de ernstig verzwakte Dumbledore met de Vloek des Doods in juni 1997, vlak nadat Harry samen met het voormalig schoolhoofd een Gruzielement van Lord Voldemort heeft gezocht. Kort na de dood komt Harry nog één keer in het kantoor, waar hij ziet dat er een portret van een slapende Albus Dumbledore is bij gekomen.

Harry Potter ontdekt eind 1998 dat Snape van Dumbledore zelf de opdracht had gekregen om hem te doden, omdat hij door de vervloeking tijdens het onschadelijk maken van een Gruzielement van Voldemort sowieso niet meer lang te leven zou hebben. Door onverslagen te sterven, aangezien iemand vragen je te doden door een toverstok niet als verslagen wordt gezien, zou de betovering van de Zegevlier gelijk verbroken worden met zijn dood. Dit plan is mislukt door een ontwapeningsspreuk van Draco Malfoy.

Dumbledore werd begraven in een witte marmeren tombe op het terrein van de tovenaarsschool. Zijn begrafenis wordt bijgewoond door vele leerlingen, leraren, belangrijke personen van het Ministerie, familie, magische wezens van het terrein van Hogwarts zoals centauren, meermensen en andere gasten, onder wie Harry Potter en zijn vrienden.

Dumbledore merkte kwade kant Grindelwald niet op

Lange tijd is de geaardheid van Dumbledore onderwerp van speculatie en discussie geweest. In 2007 meldde J.K. Rowling tijdens een lezing in New York dat het overleden schoolhoofd homoseksueel was en de vriendschap een eenzijdige verliefdheid was – al dan niet in diens ogen, zoals eerder vermeld, gepassioneerd – hetgeen gekenmerkt wordt als ‘de tragedie van diens leven’.

Dumbledore merkte door zijn verliefdheid de kwaadaardige kant van Grindelwald niet op, ‘Verliefdheid kan ons tot op zekere hoogte verblinden’, aldus de auteur. Dumbledore besefte dat zijn gevoelens voor Grindelwald hem in een staat brachten waarin hij geen juiste keuzes kon maken. Hij vertrouwde zichzelf niet meer met macht.

Onder fans leidde dit bericht destijds tot discussie en overwegend positieve reacties. Een homoseksueel personage met een dergelijke positieve sleutelrol werd begroet als een zeer positieve stap voor homo-emancipatie. Bovendien vormde dit gegeven zoals hierboven vermeld een zeer belangrijk element in de context van Dumbledore’s’ houding jegens Grindelwald en zijn latere gedrag. Conservatieve christenen, die vaak al kritiek hadden op de serie wegens vermeende verheerlijking van occultisme, reageerden afwijzend.

Jude Law en Johnny Depp

De twee tovenaars doken samen op in het tweede deel van de Fantastic Beasts-reeks. Hun rollen werden er vertolkt door Jude Law en Johnny Depp. Dumbledore werd in de Harry Potter-films al gespeeld door Richard Harris en Michael Gambon. Voor Johnny Depp Grindelwald vertolkte, werd hij gespeeld door Jamie Campbell Bower en Michael Byrne. 

Verantwoording
Ook bij PotterDome staan we versteld van de nieuwe wetgeving in Hongarije rond homoseksualiteit. Met dit artikel steunt PotterDome de LHBTIQ+-gemeenschap in zowel Hongarije als in Nederland. Het thema s inmiddels ook veelbesproken onder liefhebbers
. Eerder nam PotterDome afstand van JK Rowling. Lees hier meer.

Geef een antwoord